Stolte produsenter av “junkfood”

McDonald’s er selve symbolet på ordet junkfood. Det får vi aldri gjort noe med, men vi kunne gjøre noe med hva folk legger i ordet.

McDonald's: Junkfood

Vi møtte noen av bøndene som produserer “junkfood” for McDonald’s.

Er det junkfood hvis det lages av verdens beste råvarer?

Mange tror maten som serveres på Mækkern er laget av utenlandske råvarer av dårlig kvalitet, maskinutbeinet kjøtt og alskens uhumskheter. Men fakta er at McDonald’s er en av landets største innkjøpere av norske råvarer.

Den norske Big Mac-en er kanskje verdens beste, og noe å være stolt av.

Som kategorileder i norsk fast food-industri er McDonald’s selve symbolet på ordet junkfood. Det får vi aldri gjort noe med, men vi kunne gjøre noe med hva folk legger i ordet. For om vi kan endre persepsjonen av ordet «junkfood» og heller sørge for at det er et positivt ladet ord, kan vi ytterligere styrke McDonald’s sin posisjon som markedsleder i fast food-industrien og bygge tillit.

Poster, Anette
Poster, Øyvind

Vi brukte et av de mest skadelige begrepene om McDonald’s til å prate om en av deres største fordeler.

Ideen ble å endre narrativet og omfavne begrepet gjennom å la McDonald’s sine betrodde bønder fortelle om råvarene de produserer for dem. Gjennom en bred kampanje fikk det norske folk høre bøndenes ærlige mening om hva de tenker om at råvarene som de vanligvis produserer er ansett for å være verdens beste, men omtales som junkfood når det serveres på McDonald’s.

Kampanjen har oppnådd de beste kampanjetallene McDonald’s noensinne har sett.

15% flere forbinder McDonald’s med norske råvarer, og markedsandelene økte med 20% i kampanjeperioden. Det er i tillegg den mest holdningsendrende kampanjen analyseselskapet Analect har målt noensinne på tvers av produkter og kategorier, og hele 56% sier at de har fått et bedre inntrykk av McDonald’s etter å ha sett «Stolte produsenter av “junkfood”».